MICROGLANIS IHERINGI

GOMES, 1946





Český název: anténovec Iheringův

Anglické názvy: South American Bumblebee Catfish, Bumble Bee Pim


Tato ryba se v akvaristikách objevuje spíše zřídka. Prodávají se mláďata ve velikosti asi 3 cm. Dříve patřil do čeledi Pimelodidae, podčeleď Pseudopimelodinae, v současnosti spadá do čeledi Pseudopimelodidae. Žije v Jižní Americe: Venezuela (řeka Rio Turmero), Kolumbie a Peru. Je to dravec s noční aktivitou. Je hmyzožravý a součást jeho potravy tvoří mravenci. Je dlouhověký.


Popis:

Microglanis iheringi dorůstá 5 - 6 cm. Má mramorované, okrové až žlutooranžové základní zbarvení a 4 černé široké příčné pruhy. Na ocase jsou naznačeny 2 nad sebou umístěné půlměsíce. Tělo není kryto šupinami. Tak jako ostatní anténovci má vyvinutou tukovou ploutvičku. Hlava je shora zploštělá. Ryba má malé oči umístěné vepředu hlavy spíše nahoře. Tlama je velká a široká, na její horní části se nachází 2 vousky, na spodní části 4 vousky.


  


Vybavení akvária:

Nádrž by měla mít objem 60 l a více. Písek by měl být jemný, tmavší barvy. Protože ryba je aktivní v noci, přes den se ukrývá v jeskyních z kamenů, ve skrýších pod kořeny a v zarostlé části akvária. V akváriu by měl zůstat volný prostor pro plavání a na krmení ryb. Pokud je písek jemný a je kombinovaný s oblázky, ryby si vyhrabávají vlastní doupata, ze kterých přes den vyčnívají vousky a hlava. Osvětlení akvária je vhodnější tlumené.



Voda:

Voda musí být velmi čistá a je třeba pravidelně část vyměňovat. Teplota by se měla pohybovat mezi 23 - 27 st. C, tvrdost do 18 st. dH, pH 6,5 - 7,5. Stejně jako většina anténovců je citlivý na množství dusíkatých sloučenin ve vodě, které u něj vyvolávají rozpad vousů.



Potrava:

Dávají přednost masité stravě, která by v jejich jídelníčku rozhodně neměla chybět. Nejoblíbenější jsou mražené patentky nebo dafnie a rybí jikry. Vločkovaná a obecně suchá krmiva pojídají se značnou nechutí.



Chování ryb:

Je to ryba přes den více méně neaktivní, kterou lze pozorovat pouze za tmy. To se změní na velmi rychlého a agresivního dravce.

Teď si dovolím trochu oponovat tvrzení jiných autorů s chovem těchto ryb ve společenském akváriu, neboť většina uvádí, že je to ideální ryba pro společenská akvária. Pokud je pravidelně a dostatečně krmena masitou stravou, problémy nenastanou. Spolu se sumci Microglanis chovám i drobné živorodky a Microglanis nenapadal ani jejich čerstvě narozená mláďata. Situace se ale rychle změní, pokud se krmí pouze vločkami. V takovém případě potěr nepřežije do rána. Stejně tak dopadnou i dospělé živorodky. Anténovci si vyberou jako kořist vždy nejmenší a nejslabší kus, který společně napadají a okusují tak dlouho, dokud se jim nepodaří rybu zabít. Pak ji do rána dokáží roztrhat na kusy a beze zbytku sežrat. Když do akvária byla přidána skupina pancéřníčků Corydoras paleatus, ohryzali nejslabšího samečka v oblasti prsních ploutví a ze spodu na břiše a vločkové krmení zůstalo nepovšimnuto na dně až do rána. Proto považuji za nutné krmit je pravidelně masitou stravou. Pak k takovýmto situacím nedochází.

Microglanis je ryba velmi teritoriální. Svádí mezi sebou urputné boje o získání co nejvýhodnějšího místa v akváriu. Ryby se postaví proti sobě s pootevřenou tlamou a snaží se sevřít tlamu protivníka. Ta ryba, které se to podaří, se stává vítězem. Trhavým pohybem hlavy cloumá druhou rybu, kterou po chvilce pustí a zažene mimo oblast svého teritoria. Je třeba jim zajistit dostatečný počet úkrytů. Pokud nenaleznou vhodné skrýše, schovávají se pod listy akvarijních rostlin.

Pokud máte akvárium chovatelského typu, lze vytvořit velké množství úkrytů pro ryby tak, že využijete zbytky plexiskla se vzduchovými otvory (např. Lexan Thermoclear), která se používají na prosklévání verand. Ideální jsou s otvory 2 x 1,5 cm. Z nich stačí vyříznout destičku s požadovaným počtem "komůrek". Délka "komůrky" by měla být minimálně 8 cm. Pak se zahladí všechny ostré hrany. Položí se na dno. Aby v akváriu nepůsobila rušivě, nahoru se položí plochý kámen nebo vodní rostliny. Protože je celá destička průhledná, můžete bez problémů kontrolovat stav ryb, které se tam obvykle do dvou dnů sami nastěhují.





silnější ryba obsadila výhodnější pozici v úkrytu, poražená je vyhnána ven



Odchov:

Samice je silnější v břišní partii a její zbarvení je světlejší, spíše s nádechem do žluté, samci jsou štíhlejší a tmavěji zbarvení do oranžova. Odchov se obvykle daří po hormonální stimulaci, i když ke tření může dojít i spontánně. Ke tření je nutné nasadit několik párů současně, nejlépe skupinu asi 10-12 kusů ryb. Ryby se třou v noci nebo brzy ráno těsně u hladiny. Jedna samice má až 1000 jiker, které jsou hnědozelené a nelepivé. Úspěšného výtěru bylo údajně dosaženo ve vodě mírně kyselé až neutrální (pH 6,5 - 7,0) a polotvrdé (celková tvrdost 8 - 12 st. dH). Potěr se líhne při teplotě 25 - 27 st. C za 24 - 36 hodin. Krmí se naupliemi buchanek a žábronožky solné.

Další ryby rodu Microglanis:




Ryby vyznačené tučně se občas dováží i k nám.





Možné záměny s jinými sumci:

U příbuzných ryb nejčastěji dochází k záměně u mladých rybek a to s:

- anténovec čmeláčí Batrachoglanis raninus (VALENCIENNES, 1840) dorůstající asi 20 cm, který je ale tmavší než M. iheringi.

- anténovec žabohlavý Pseudopimelodus bufonius (VALENCIENNES, 1840), který v přírodě dosahuje délky až 25 cm a je velmi dravý a nehodí se do společenského akvária. Má zavalitější hlavu a základní zbarvení je sytější, s odstínem spíše do oranžové, rezavé a zlaté.

Záměna může dále nastat s asijskou rybou z čeledi Bagridae a to se sumíčkem thajským Pseudomystus siamensis (REGAN, 1913) dříve Leiocassis siamensis. Je celkově tmavší s odstínem do modročerné, dorůstá délky do 20 cm a má sklon okusovat ploutve větším rybám.




Použitá literatura:

Jindřich Novák, Jaroslav Hofmann: "Nové ryby z dovozu (7) - Anténovci a další méně známí sumci", A+t, 1993, číslo 4

"Minialbum AT - Microglanis iheringi", A+t, 1996, číslo 4

Jaroslav Hofmann, Jindřich Novák: "Velký atlas akvarijních ryb", 1998

Hans J. Mayland: "Sladkovodní akvárium", 1998

Esther J. J. Verhoef-Verhallenová: "Encyklopedie akvarijních ryb",1998

Wally Kahl, Burkard Kahl, Dieter Vogt: "Velký obrazový atlas - Akvarijní ryby", 1999



Internetové zdroje:

www.planetcatfish.com

www.aquariacentral.com

www.aquaria.ru (rusky)




  Copyright © Catfish, 2000-2006